referaty.sk – Všetko čo študent potrebuje
Streda, 23. augusta 2017
Šansón
Dátum pridania:26.03.2009Oznámkuj:12345
Autor referátu:Jancii
 
Jazyk:SlovenčinaPočet slov:301
Referát vhodný pre:Základná školaPočet A4:0.9
Priemerná známka:2.96Rýchle čítanie:1m 30s
Pomalé čítanie:2m 15s
 
Šansón

Franc. (chanson), pôvodne sa tak označovala vo Francúzsku akákoľvek pieseň. V historickom zmysle hrdinský spev, ktorý rozpráva o činoch bájnych a historických postáv. Dnes takto označujeme prednesovú pieseň, ktorá sa líši od bežnej populárnej piesne náročnosťou textu a sugestívnou „hereckou“ interpretáciou. V 19. storočí sa šansón často prekrýval s kabaretnou piesňou, dnes zase s umelecky náročnejším typom modernej populárnej piesne (napr. folk song).

Edith Piaf
- veľká osobnosť šansónu
- postavou drobná, 147 cm vysoká speváčka, podľa čoho dostala meno Vrabčiak (Piaf).
- objavil ju majiteľ kabaretu a uviedol ju na scénu ako speváčku - vrabčiaka.
- jeden z jej známych hitov "Milord" je obrazom života prostitútok.

Hana Hegerová

- Hana Hegerová vystupuje viac vo svete ako doma. Nazývajú ju veľkou dámou šansónu, Piaf z Prahy, šansoniérkou so slovenskou dušou. Umelkyňa je divadelníčkou európskeho formátu, „samorostlá“ dramaturgička i režisérka.

Gilbert Bécaud
- Bécaud sa narodil 23. októbra 1927 v juhofrancúzskom Toulone ako Francois Léopold Silly. Významnú úlohu v jeho živote hral klavír.
- v roku 1952 ho objavila speváčka Edith Piaf a uviedla ho do sveta šansónu.
- o 2 roky mu diagnostikovali rakovinu ústnej dutiny.

Marlen Dietrich

- Nemecko; *1901 - 6.5.1992 herečka, vlastným menom Maria Magdalene. Dcéra Maria Riva.
- manžel Rudolf Sieber (režisér)
- 1915 zomiera jej otec
- 2. 4. 1930 odchádza do USA
- 1937 odmieta ponuku Adolfa Hitlera na návrat do Nemecka (pôsobí v Hollywoode)
- 1944 - 1945 sprevádza s divadelnou skupinou americké vojenské jednotky do Európy
Filmografia:
1930: Modrý anjel (premiéra 1.4.1930)
1930: Maroko
1932: Šanghajský expres
1935: Žena a vodník
1950: Tréma
1958: Dotyk zla
1961: Norimberský proces
1979: Krásny gigolo
 
Copyright © 1999-2016 News and Media Holding, a.s. - všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo šírenie obsahu je zakázané bez predchádzajúceho súhlasu.