referaty.sk – Všetko čo študent potrebuje
Pondelok, 21. augusta 2017
Albatros
Dátum pridania:30.04.2013Oznámkuj:12345
Autor referátu:Kika1801
 
Jazyk:SlovenčinaPočet slov:206
Referát vhodný pre:Základná školaPočet A4:0.6
Priemerná známka:3.03Rýchle čítanie:1m 0s
Pomalé čítanie:1m 30s
 

Albatrosy sa vyskytujú prevažne na južnej pologuli v okolí Antarktídy a juhu Austrálie a Afriky, vrátane Južnej Ameriky. Patrí medzi najväčšie lietajúce vtáky a sú vysokí až 50 cm, môžu dosiahnuť až 10 kg a rozpätie krídel i cez 3 metre. Krídla majú dlhé, úzke s extrémne dlhou lakťovou časťou. Dokážu dlhú dobu plachtiť takmer bez výdaja energie. Najviac síl spotrebujú pri love. Nohy majú krátke a silné, umiestnené viac vzadu. Chodia pomaly a kolísavo, ale majú len tri predné prsty, ktoré sú navzájom spojené plávacou blanou. Zobáky majú mohutné, silné a bývajú dlhé 14 až 19 cm. Albatrosy na rozdiel od väčšiny vtákov majú dobrý čuch. Majú vynikajúci zrak a dokážu z veľkej výšky uvidieť pod hladinou potravu. Lietajú po pravidelných trasách vedúcich po miestach výskytu potravy. Živia sa výhradne živočíchmi žijúcich v mori. Podľa druhu sa rôzne špecializujú na rybky, drobné hlavonožce alebo kôrovce. Albatros pije slanú vodu. Na morskej hladine aj spia, stávajú sa tak sami korisťou veľkých vodných predátorov.
 
Galéria k článku [2]
Copyright © 1999-2016 News and Media Holding, a.s. - všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo šírenie obsahu je zakázané bez predchádzajúceho súhlasu.