referaty.sk – Všetko čo študent potrebuje
Štvrtok, 27. novembra 2014
Labuť veľká
Dátum pridania:22.09.2005Oznámkuj:12345
Autor referátu:Sue.J
 
Jazyk:SlovenčinaPočet slov:815
Referát vhodný pre:Základná školaPočet A4:3
Priemerná známka:2.96Rýchle čítanie:5m 0s
Pomalé čítanie:7m 30s
 
Výskyt:Labuť je hojne rozšírená v strednej Európe a na britských ostrovoch, ojedinele sa vyskytuje v severnej Európe, smerom na východ až po mongolsko
Ochrana druhu:Labute veľké nie sú u nás ohrozené. Vďaka dostatočnej ponuke potravy sa na niektorých územiach sa stávajú príťažou.
Prijímanie úpotravy:
Labute veľké žerú vo vode, využívajúc pritom svoj dlhý krk.Požierajú porasty dna, ktoré sú pre ostatné plávajúce vodné vtáky nedostupné.
V hlbokej vode sa labute postavia takmer kolmo na hladinu a sú schopné dosiahnúť zobákom až do hĺbky jedného metra.
Labute zostávajú s hlavou pod vodou až 10 sekúnd a zároveň môžu nepretržite prijímať potravu.

Spôsob života
Po tom, čo si pár labutí vyberie teritórium a začne stavať hniezdo, stáva sa najmä samec vášnivým ochrancom svojho územia. Akonáhle sa priblíži akýkoľvek votrelec, či už človek alebo iná labuť, samec zaujme hrozivý postoj. Nadvihne krídla, naježí perie na chrbte a s dozadu natiahnutým, prehnutým krkom pláva rýchlo proti votrelcovi. Zblízka potom zaútočí zobákom i mohutnými krídlami, ktorými dokáže spôsobiť aj vážne zranenia. Cudzia labuť však väčšinou ustupuje bez boja.
Vnašich krajoch si labute prísne bránia svoje územia, ale napríklad v Anglicku alebo vDánsku žijú labite v celých kŕdľoch. Ako všetci zástupcovia čelade kačicovitých, aj labute pri pŕchnutí strácajú takmer všetko perie v oblasti krídel a preto sú v tomto čase neschponé letu. Aby však mláďatá, ktoré v tomto období opúšťajú hniezda, nezostali celkom bez ochrany, prebieha pŕchnutie najprv u samice. V momente, keď je perie na krídlach samice už kompletne vymenené a teda môže opäť lietať, začne pŕchuť samec.
V strednej Európe a na Britských ostrovoch zostávajú labute väčšinou pri svojich hniezdach aj počas zimy.

Labute a človek.
Aj keď početné stavy labutí veľkých nie sú človekom priamo ohrozované, na vodných tokoch, kde sa lovia ryby, na ne číha veľké nebezpečnstvo. Práve tam labutí ubúda. Olovené závažia, ktoré sa upevňujú na vlasce udíc, totiž zanechávajú vo vode toľko voľného olova, že sa labute, prijímajúce takto olovo spolu s potravou môžu aj otráviť.
V Anglicku preto používanie týchto olovených guľôčok zakázali až do chvíle, kým sa početné stavy labutí zase začnú zvyšovať. Iným nebezpeščím je pre labute vedenie vysokého napätia v blízkosti vodných plôch. Mnohé labute tragicky zahynú práve, keď letiac narazia do týchto drôtov.
 
späťspäť   1  |   2  |  3    ďalejďalej
 
Copyright © 2000-2014 centrumholdings.com - všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo šírenie obsahu je zakázané bez predchádzajúceho súhlasu.