referaty.sk – Všetko čo študent potrebuje
Nedeľa, 20. augusta 2017
A malomipar termékei
Dátum pridania:30.06.2008Oznámkuj:12345
Autor referátu:laury
 
Jazyk:MaďarčinaPočet slov:464
Referát vhodný pre:Stredná odborná školaPočet A4:1.1
Priemerná známka:3.03Rýchle čítanie:1m 50s
Pomalé čítanie:2m 45s
 
Malomipari termékeknek nevezzük a gabonafélék élelmiszerré feldolgozott termékeit. Ide tartoznak:

- A gabonafélék értékes tápanyagokat (keményítöt, fehérjéket), de ásványi anyagokat is tartalmaznak. A magvakat kürülvevö héjrész sok cellulózt tartalmaz.
- Az örlés során a malom az elözöleg gondosan megtisztított gabonaszemeket felaprítja, majd szitálással szétvállasztja a tápanyagban gazdag részeket.
- Így készülnek a különbözö örlemények. Ide tartoznak a lisztek és darák.
- A lisztek a gabonafélék malomipari müveletekkel finom szemcsékre aprított és héjrészeitöl megszabadított termékei.
- A darák olyan örlemények, amelyeknek szemcseméretei a lisztnél jelentösen nagyobbak.
- A hántolás során a héjrészeket úgy kell eltávolítani, hogy a gabonaszemek épen, egészen maradjanak. A hántolt termékek rizsböl, árpából, kölesböl készülhetnek.
- A pehelygyártásnál elöször eltávolítják a héjrészeket, majd az értékes mag belsejét még fel is tárják. Így különbözö pelyheket kapunk. A gabonafélékböl hántolással, gözöléssel és hengerpárok közötti pelyhesítéssel készülnek.

Sütöipari termékek

1, kenyér

- tésztája kenyérlisztböl, vízböl, kevés sóból, élesztös lazítással és sütéssel készül. Az élesztök feladata, hogy enzymeik segítségével a nyers tésztával alkoholos erjedést indítson. A lisztben elöforduló kevés cukor alkohollá és CO2-vá alakul. A széndioxid gáz a sürü tésztából nem képes elillani, hanem apró buborékok alakjában egészen a sütésig bezárva marad. Ennek öszönhetik a sütöipari termékek laza, szivacsszerü bélszerkezetüket.

A kenyérkészítés müveletei:

-nyersanyagok elökészítése,
-a tészta kialakítása – dagasztás,
-a tészta lazítása – kelesztés,
-formázás,
-utókezelés (sütés elöt még 1x kelesztik),
-sütés – 2 szakaszban történik:

a, magas hömérsékleten 250-300ºC. Vetökemencében a gázbuborékok a meleg hatására kitágulnak, a kenyértészta térfogata megnö, felületén réteg képzödik.
b, alacsony hömérsékleten 200-250ºC. Átsütökemencében tökéletesen átsütik a kemencéböl kivett kenyeret, vízzel megnedvesítik a felületét és kihütik.
 
Copyright © 1999-2016 News and Media Holding, a.s. - všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo šírenie obsahu je zakázané bez predchádzajúceho súhlasu.